3. Základní škola Holešv
Recepty Salát s červenou čočkou Ingredience: (4 porce v g) červená čočka 400, mix salátu (čekanka, ledový salát, mrkev) 300, citron 1 ks, olivový olej 4 lžíce, med 1 lžíce, dijonská hořčice 1 lžíce, sůl, pepř, petrželová nať
Technologický postup: Červenou čočku dejte vařit do dvojnásobného množství vody na 8 minut. Přidejte trochu šťávy z citronu pro zachování barvy. Poté slijte a vmíchejte do mísy se salátovou směsí.
Připravte si dresink z oleje, šťávy a kůry z citronu, medu, hořčice, soli, pepře a natrhané petrželky. Zlehka vmíchejte do salátu. Zelný salát s kukuřicí 600 g čínského zelí, sterilovaná kukuřice, na zálivku 20 g olivového oleje, ocet nebo citrónovou šťávu, 30 g cukru, 5 g soli.
Technologický postup: Zelí zbavíme zavadlých listů, důkladně omyjeme, nakrájíme na nudličky, přidáme kukuřici, promícháme a podáváme. Těstovinový salát se šmakounem a zeleninou Ingredience: na 10 porcí (váhy v g): těstoviny 800, olej 40, šmakoun 380, cibule 100, paprika červená 300, čínské zelí 200, mrkev 100, fazole červené sterilované 500, dijoská hořčice, sůl
Technologický postup: Šmakouna orestujeme na oleji s nakrájenou cibulí a mrkví. Těstoviny uvaříme v osolené vodě a propláchneme. Papriku nakrájíme na nudličky, šmakouna, zeleninu, fazole a dijonskou hořčici lehce smícháme. Salát podáváme studený. Těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou Ingredience: na 4 porce (váhy v g) kuřecí prsa 200, olivový olej 50, těstoviny vřetena 300, cibule 100, paprika kápie 150, okurka salátová 100, sůl 10
Technologický postup: Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme a opečeme na oleji s jemně nakrájenou cibulí. Těstoviny uvaříme v osolené vodě a po scezení je promícháme s masem. Vše pak smícháme s čerstvou paprikou a okurkou, obojí nakrájené na tenké proužky. Tropický letní salát - 10 porcí Ingredience: 400 g kuliček hroznového vína (bílé i červené), 200 g oloupaných broskví, nakrájených na drobné kousky, 200 g hrušek, 100 g jahod, 450 ml jablečného moštu, cukr dle chuti.
Omyté a nakrájené ovoce vložíme do mísy, zalijeme jablečným moštem, dle chuti osladíme a důkladně promícháme. Podáváme dobře vychlazené. Zelný salát s jablky a křenem - 10 porcí Ingredience: 700 g bílého zelí, 85 g cibule, 260 g jablek, 75 g křenu, 20 g oleje, 50 g cukru.
Omyté zelí jemně nakrájíme a posolíme, přidáme cibuli, jablka a křen, promícháme a podáváme. Šopský (bulharský) salát - 10 porcí Ingredience: 400 g okurek, 250 g rajčat, 200 g papriky, 85 g cibule, na zálivku 30 g cukru, 10 g soli, 30 g olivového oleje, 30 g balkánského sýra.
Omytou zeleninu nakrájíme, promícháme se zálivkou a na kostičky nakrájeným balkánským sýrem. Tzatziky - 10 porcí Ingredience: 600 g okurek, 500 g hustého jogurtu nebo kysané smetany, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci vinného octa, 1 lžíce směsi koření „Tzatziky“, sůl, 2 stroužky česneku. (10 porcí, á 120 g) (Směs koření obsahuje: česnek, cibuli, mátu, papriku a sůl)
Okurku nastrouháme a šťávu přes síto vymačkáme. Jogurt rozšleháme s olivovým olejem, vinným octem, kořením tzatziky a promícháme s okurkou. Podle chuti osolíme a dochutíme stroužky prolisovaného česneku. Dáme vychladit. Před servírováním můžeme ozdobit vypeckovanými olivami. Řecký salát - 10 porcí Ingredience: 500 g okurek, 400 g rajčat, 1 velký pórek nebo svazek mladé cibulky, 2 lžíce olivového oleje, 150g balkánského sýra, směs koření „Pizza“, citron, sůl. (Směs koření obsahuje: bazalku, oregano, šalvěj a česnek. Neobsahuje sůl.) (10 porcí, á 120 g)
Okurky a rajčata nakrájíme na větší kousky, pórek nebo cibulku nakrájíme na kolečka. Zálivku připravíme smícháním olivového oleje se šťávou z citronu, lžičky soli a 2 lžiček koření „Pizza“. Opatrně promícháme zeleninu se zálivkou a ozdobíme plátkem balkánského sýra a olivami. Ajvarová omáčka s kuřecím masem - 10 porcí Ingredience: Ajvar jemný (Podravka) 200g , kuřecí prsa 1500g, cibule 350g, olej 70ml, mouka hladká 90g, smetana 100ml, kuřecí vývar nebo voda 1litr, Podravka natura.
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji téměř dozlatova, přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso a krátce opečeme. Poté vmícháme zeleninovou směs Ajvar. Takto připravený základ zalijeme vývarem nebo vodou, uvedeme k varu. Dále pozvolna vaříme asi 10 minut. Zahustíme moukou, kterou rozmícháme ve studené vodě. Pro lepší chuť je dobré mouku krátce nasucho opéct. Necháme provařit dalších asi 10 minut. Omáčku dochutíme Podravkou natura. Takto připravenou omáčku zjemníme smetanou a již nevaříme.
Vhodná příloha – Celozrnný knedlík, těstoviny nebo rýže. Celozrnný knedlík - 10 porcí Ingredience: Celozrnný knedlík sypká směs (Lagris) 1kg, čerstvé kvasnice 60g nebo 20g instantní droždí, 600ml vlažné vody.
Do 1kg směsi přidáme kvásek (droždí, 200ml vlažné vody), dále přilijeme 400ml vlažné vody. Těsto dobře vypracujeme a necháme odpočinout na teplém místě. Z odpočinutého těsta vytvoříme asi 3 až 4 stejně velké knedlíky, které necháme asi 10 minut kynout. Knedlíky vaříme 20 minut v páře (v konvektomatu) nebo 20 minut ve vroucí vodě (10 min. na jedné a 10 min. na druhé straně). Uvařené knedlíky potřeme olejem. Pokud byly vařeny v konvektomatu, je dobré olej smíchat s vodou. Téměř vychladlé knedlíky nakrájíme na kolečka. Nutela z cizrny - 10 porcí Ingredience: 200 g cizrny (Lagris), 100g hořké čokolády, 50 g ztuženého mléka Tatra.
Cizrnu namočíme do vody den dopředu, ve stejné vodě uvaříme cizrnu doměkka. Uvařenou cizrnu rozmixujeme na jemno, přidáme rozpuštěnou čokoládu a ztužené mléko. Celé zamícháme a dle chuti dosladíme. Těstovinový salát s cizrnou Ingredience: 10 porcí Vřetena tří barev Podravka 300g, zelenina (rajčata, papriky, okurka)300g, kukuřice 70g, cizrna (Lagris) 100g Podravka s bylinkami, zakysaná smetana 50g, jogurt bílý 50g, majonéza 50g.
Uvařené a vychladlé těstoviny smícháme s na nudličky nakrájenou zeleninou a kukuřicí. Uvařenou cizrnu lehce osmahneme na olivovém oleji a přidáme do salátu. Z jogurtu, kysané smetany a majolky připravíme dresink, který dochutíme Podravkou bylinkovou. Takto připravený dresink vmícháme do salátu nejlépe chvíli před podáváním. Zelný salát s koprem - 10 porcí Ingredience: 600 g čínského zelí, kopr, na zálivku 20 g olivového oleje, ocet nebo citrónovou šťávu, 30 g cukru, 5 g soli.
Zelí zbavíme zavadlých listů, důkladně omyjeme, nakrájíme na nudličky, přidáme kopr, promícháme a podáváme. Těstovinový salát s fazolemi - 10 porcí Ingredience: 500 g těstovin, 30 g oleje, 125 g papriky kapie, 300 g mražené zeleniny, 250 g fazolí, sůl, ochucená pikantní hořčice.
Těstoviny uvaříme, scedíme a promastíme. Do těstovin zamícháme uvařenou kapii a zeleninu, fazole, osolíme a dochutíme a podáváme. Ovocný salát - 10 porcí Ingredience: 3-4 jablka, 4 banány, 3 pomeranče, 2 mandarinky, 4 kiwi, 1 lžíci moučkového cukru, hrst nasekaných vlašských ořechů.
Ovoce omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kousky a zamícháme. Přesypeme vrchovatou lžící moučkového cukru, aby ovoce pustilo hodně šťávy. Přidáme ořechy. Můžeme přidat i pár lžic rumu a ovocná bowle či salát jsou na světě. Je vhodné nechat salát chvíli vychladit. Salát z červeného zelí - 10 porcí Ingredience: 1000 g červeného zelí, 150 g cibule, 150 g pórku, 200 g sterilované kukuřice, pažitka. Na zálivku 25 g oleje, 40 g octa, 30g cukru, 10 g soli.
Zelí zbavíme zavadlých listů, důkladně omyjeme, nakrájíme na nudličky, smícháme s kukuřicí a pažitkou a podáváme.
 
Vytvořeno: 2015 | Všechna práva vyhrazena | Web: A. Maťová | Design: J. Sovadníková |  Capsa | Zaměstnanecký e-mail |  www.3zshol.cz